Guide: Hur väljer jag gamingmus?

Gaming mus

I den här guiden kommer vi in på vad du bör tänka på för att hitta den mus som passar dig bäst. Det går att hitta en billig mus som får markören att röra sig på skärmen, och det fungerar ofta bra för att navigera i webbläsaren och för annat allmänt bruk, men spelar du datorspel så är det något helt annat som behövs. Har du spelat med en dålig mus under en längre tid och sedan provar en kvalitetsmus, går du aldrig tillbaka – och det finns goda skäl till det. De skälen försöker vi reda ut här.

I den här guiden går vi nämligen vilka olika fasetterna hos möss som verkligen kan göra skillnad för din spelprestanda och ergonomi. I blogginlägget går vi igenom följande:

  • Grepp
  • Storlek
  • Vikt
  • Sensortyp
  • Trådad kontra trådlös
  • Känslighet
  • Responstid

Hur fungerar en mus?

Inuti musen sitter en liten lampa som sänder ut laserljus eller infrarött ljus. Ljuskällan lyser upp ett litet område på undersidan i en nedåtriktad vinkel så att kontrasten mellan yttexturens högsta och lägsta punkter fastställs.

Den upplysta ytan fångas sedan upp av en kamerasensor som tar tusentals bilder per sekund och skickar dem vidare till ett mikrochips som direkt analyserar skillnaden mellan dessa för att räkna ut vilken riktning musen har rört sig.

Vilket grepp (grip) har du?

Innan vi går in på själva specifikationerna för möss är det en god idé att ta reda på vilket grepp du har, eftersom olika möss lämpar sig bättre för olika grepp. Det finns i allmänhet tre sätt att hålla en mus på, och det råder ingen enighet om att någon av dem skulle vara bättre. Det handlar om personlig stil, vana och preferens.

De tre typerna av grep heter palm grip, claw grip och tip grip (handflata, klo och fingertopp) och var och en för- och en för- och nackdelar. Man kan faktiskt även ha ett grepp som är en kombination av de andra.

Grip types

Försök att få en vän att spela in din hand när du spelar eller gör det själv genom att vinkla din smartphone så att du kan studera den i efterhand. Det är nämligen inte alltid lika lätt att analysera sitt eget grepp när man aktivt sitter och tänker på det.

Musens storlek

Om en professionell Counter-Strike spelar med en generisk mus och möter en mormor med senaste Razer, ja då kommer nog prestandan vara avgörande att göra, men med det sagt så har musens storlek och form alltså stor betydelse.

Om din mus är för stor eller liten för handen måste du vid längre tids användning anstränga dig mer än nödvändigt. En god tumregel är att du ska försöka hitta en mus som är ungefär 60 % så stor som din hand. Enkelt va?

Om du mäter din hand såsom visas på bilden nedan kommer den att vara ungefär dubbelt så lång som den är bred. Om proportionerna på din hand tycks märkliga, ska du inte grubbla så mycket över att du är en besynnerlig mutant. Lägg istället fokus på att hitta en mellanväg och att musens bredd för det mesta är viktigare än längden!

Håndmål

Det finns olika webbplatser där man kan ange sina mått och få en rekommenderad musstorlek och/eller till och med en specifik mus. Till exempel den här: https://www.rocketjumpninja.com/mouse-search

Musens vikt

Vilken vikt musen ska ha är också en smaksak.

Generellt är en lätt mus kombinerad med låg känslighet mer populärt för skjutspel. Den gör att du kan göra större armrörelser och få bättre precision – du måste dock lägga mer energi i rörelserna.

För strategispel föredrar dock de flesta en tung mus med hög känslighet. Här brukar man inte göra så stora armrörelser, men i gengäld klickas det väldigt mycket.

Förutom speltypen passar en lätt mus generellt bättre för användare som använder handleden för att röra musen, medan en tung mus passar bättre för dem som använder armen.

Det finns inget entydigt svar på när en mus kan kallas lätt eller tung, men i grova drag betraktas en vikt på över 110 gram som tung, medan en vikt på 60 gram och mindre räknas som lätt. Möss med en vikt däremellan har en medelvikt.

Observera att det finns spelmöss där du själv kan justera vikten.

Mus med justerbar vægt

Musens sensortyp: optisk kontra laser

Man skiljer generellt mellan optiska sensorer och lasersensorer, vilket är lite märkligt eftersom båda typerna använder sig av optik för att utföra mätningar. Skillnaden ligger i vilken typ av ljus som de avger. Länge var laser bättre och dyrare, men den optiska sensorn som oftast använder infrarött ljus från en LED-lampa har utvecklats enormt de senaste åren.

Lasersensorn fungerar på reflekterande ytor som exempelvis ett glasbord eller en bordsyta av behandlat trä. Detta är dock irrelevant för de flesta gamers eftersom musen vanligen hör hemma på sin fasta plats med en musmatta under.

Lasermusen är alltså mer mångsidig och exakt, men denna extrema precision kan faktiskt vara en nackdel. En lasersensor registrerar mer information än en optisk sensor eftersom dess ljus genomsyrar underlagets struktur medan en optisk mus bara ser på ytan.

Så när du till exempel bara vill röra lasermusen sidledes kan det resultera i att markören skuttar lite upp och ner på skärmen. Detta problem uppstår på mjuka musmattor, eftersom tygytan rymmer många små hål. På hårda mattor fungerar lasermusen oklanderligt.

Trådad kontra trådlös mus

Många gamers skulle inte röra vid en trådlös mus med en tång ens. När en signal ska sändas genom luften kommer det då och då bli små avbrott – precis som med Wifi. Ethernet – och som ni vet, kan en kvarts sekund vara skillnaden mellan liv och död i ett spel. Håller batteriet i musen på att ta slut kommer detta att hända oftare. Trådlösa möss är alltså lite krångligare i så måtto att man måste komma ihåg att ladda dem när man inte spelar. Men med det sagt kan en trådlös mus vara praktisk på många andra sätt, något som kan överskugga dess brister.

En annan faktor är input lag. Signalen skickas helt enkelt inte lika snabbt genom luften som genom en kabel, vilket gör att ditt klick och din rörelse registreras några millisekunder senare. I verkligheten är skillnaden dock så minimal att du aldrig kommer att märka det om du använder en kvalitetsmus.

Man kan också köpa möss där sladden kan monteras av. Det är fiffigt.

DPI/CPI (Känslighet)

De här två förkortningarna står för Dots/Counts Per (Linear) Inch. De används för att beteckna hur många pixlar markören rör sig på skärmen när musen flyttas en tum (2,54 cm) i den verkliga världen. DPI/CPI är därför också beroende av bildskärmens upplösning.

Visar din skärm 1920 pixlar horisontellt (Full HD), kommer en DPI på 2000 alltså att innebära att markören rör sig ungefär från den ena änden till den andra när du rör musen en tum. Är DPI inställd till 1000 krävs en rörelse på två tum.

Är din DPI hög rör sig markören helt enkelt längre när du flyttar musen – den blir alltså känsligare.

Precis som ”optisk sensor” egentligen inte är ett lämpligt begrepp är DPI faktiskt inte heller den mest lämpliga måttenheten. DPI har att göra med antalet pixlar på skärmen, medan CPI innebär hur många graderingar musen gör vid registreringen av rörelse.

Även om det finns spelmöss med över 25000 DPI, har detta i de flesta fall ingen betydelse eftersom musen är känslig i en hög grad att man inte kan kontrollera den. De flesta använder sig bara av en DPI mellan 400 och 1600. En hög DPI är med andra ord en bra indikator för en sensor med hög precision.

Mus med aftagelig ledning

Musens polling rate (responstid)

Denna måttenhet talar om hur många gånger musen överför data till datorn. Med en polling rate på 1000 Hz överför musen alltså data till datorn tusen gånger per sekund.

En helt vanlig mus har oftast en polling rate på 125 Hz, medan gamingmusen kan komma upp till 8000 Hz.

Det är viktigt att din skärm kan följa musens rörelser. Om din skärm har en uppdateringsfrekvens (refresh rate) på 240 Hz och musen en lägre polling rate kommer du att inte uppleva att musen har någon glidande rörelse.

Avslutning

Du har nu fått en introduktion i betydelsen av de olika musspecifikationerna och är nu bättre förberedd nästa gång det är dags att köpa en ny gamingmus. Självklart bör du välja en mus av bra kvalitet, men utöver det handlar det mest av allt om preferens.

Det finns inte så många möss specifikt för vänsterhänta, men de går att hitta. I gengäld kan du enkelt hitta symmetriska (även kallade ambidextrala)möss som fungerar med båda händerna.

Om du vill nörda ner dig ännu mer när det gäller möss kan du även titta närmare på följande: material, acceleration, angle snapping, lift off distance, jitter och pixel walk.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!