The Merge och sjunkande GPU-priser

The Merge och sjunkande GPU-priser

Ethereum-nätverket har genomgått The Merge, vilket gör kryptomining olönsam för många. Hur kommer det att påverka GPU-priserna i framtiden?

Crypto-mining och grafikkort

Alla gamers vet att priserna på grafikkort har stigit orimligt mycket de senaste åren - delvis på grund av Corona-nedstängningarna som skapade flaskhalsar i produktionen, men också till stor del på grund av det växande intresset för crypto-mining.

High-end grafikkort köptes upp av miners, och resten av oss fick betala priset. Då det är ganska komplicerat kommer vi inte gå in på hur mining fungerar här, men kortfattat kan man säga att det krävs mycket beräkningskraft för att tjäna pengar – och ju kraftfullare grafikkortet är, desto fler beräkningar per sekund kan det göra.

Nvidia försökte lösa problemet med LHR-grafikkort (Low Hash Rate) i 3000-serien, men det räckte inte. För det första kunde korten fortfarande användas för mining, och för det andra upptäckte miners hur man kunde inaktivera LHR, och för det tredje hackades Nvidia och hotades till att ta bort LHR-begränsning.

The Merge

Ethereum är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin och har länge varit den mest lukrativa att gräva. Den 15 september 2022, slutförde Ethereum-nätverket The Merge - en efterlängtad händelse som har planerats sedan 2020 och övervägts sedan 2014.

Den har medfört en övergång från Proof-of-Work (PoW) till Proof-of-Stake (PoS). Detta kan vara oerhört komplicerat att sätta sig in i, men på en mycket grundläggande nivå är detta två konsensusmekanismer - eller sätt att verifiera transaktioner. Miners tjänar pengar genom att ta emot en avgift för att verifiera en transaktion. Med PoS-modellen får du bara mina om du äger en stor del av valutan. När en transaktion tillkännages görs en dragning bland de berättigade och den lyckliga vinnaren får slutföra beräkningarna och ta emot sin avgift. Ethereum-miners stod för 0,02% av världens energiförbrukning innan The Merge, men nu har förbrukningen minskat med mer än 99 %.

Även om det finns många andra kryptovalutor som fortfarande arbetar med PoW, bland annat Bitcoin, har The Merge haft en enorm inverkan på användningen av grafikkort för mining. I kombination med stigande elpriser har mining blivit allt mindre lönsamt, och i många fall förlorar miners nu pengar.

GPU-priser

Det uppskattas att omkring 20 miljoner grafikkort användes för mining. Med den senaste utvecklingen kan vi förvänta oss att marknaden kommer att översvämmas av begagnade grafikkort, och detta märks redan på de sjunkande priserna på nya grafikkort.

Många gamers väljer att köpa ett begagnat grafikkort för att spara pengar, och det är helt logiskt. Om du funderar på att göra det rekommenderar vi att du först läser vår artikel Fallgroparna med att köpa ett begagnat grafikkort.

Vi är glada över att priserna äntligen sjunker, och vi kommer att följa med för att se hur detta påverkar priserna på nästa generation av Nvidias och AMDs grafikkort.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!