Varukorg
Delsumma
0 kr.
Go To Cart

Gamer CPU och kylning

Köp en PCU till din gaming PC hos Shark Gaming. Vi har ett enormt utbud, så du kan hitta precis den Intel core i3 - i9 eller Amd Ryzen 3 - 9 gaming CPU du önskar. Du hittar även CPU kylare med fläkt eller med vattenkylning, samt datorskåp med/utan RGB här på sidan.

Vad är en CPU?

Vi börjar med en kort genomgång av vad en CPU är. Kanske torrt och tråkigt för några, men denna kunskap kan hjälpa dig att ta det rätta beslutet, om du är i tvivel över vad olika CPU’er kan. Är du redan expert på området, kan du hoppa över denna del och gå vidare till ‘val av CPU’.

En CPU är en förkortning för “Central Processing Unit” och kallas i vardagligt språk för processor. Denna utför den största delen av beräkningarna i en dator och du hade inte kunnat använda datorn utan en processor. CPU’n sitter i ett chip och i nyare datorer finns det flera processorer i samma chip, de kallas multiscore processorer och varje processor kallas i sin tur för kärna/core. Typiskt har gaming processorer idag från 4 (Quad core), 6 (Hexa), 8 (Octo) och upp till 12 (Magny) core. Varje kärna kan utföra en beräkning åt gången, vilket innebär att desto fler kärnor din CPU har, desto bättre kan den utföra samtliga beräkningar vid multitasking.

Hastigheten i en CPU mäts i Ghz eller frekvens (Clockfrekvens). Desto fler Ghz eller högre frekvens en CPU använder, desto snabbare är den till att utföra beräkningar. Det är särskilt användbart vid hardcore gaming, men även vid krävande program, t.ex. videoredigering kräver också stor beräkningskraft.

Gamer CPU

Din gamer CPU (även kallat processor) är en av de viktigaste faktorer när du bygger din gaming PC. I en tid där man strävar efter native 4K gaming och live streaming har blivit super populärt, vill du som en true gamer inte gå ner i processorkraft. En kraftig high end CPU ger dig tillräckligt med power till gaming av triple A- speltitlar, livestreaming, arbete i flertalet browsers samtidigt och andra resurskrävande uppgifter. Med det sagt kan man lika väl gå overkill med sitt CPU-köp, så vi vill gärna försöka guida dig i att välja den rätta CPU till ditt behov.

Val av CPU

Vid val av CPU handlar det som med all annan hardware i din gamer PC, att hitta det som matchar dina behov. Gamer du t.ex. endast CSGO för skojs skull, surfar lite online, eller enbart arbetar i Word, bör du inte offra lika mycket för en CPU, som om du är gamern som multitaskar en massa på din PC, har 20 browsers uppe samtidigt, önskar den högsta möjliga upplösningen och FPS i de mest krävande spel på marknaden och/eller livestreamar, när du gamer

High, mid eller low end:

Nedan beskriver vi 3 kategorier som passar lite olika behov och budget, samt goda tips på den rätta CPU’n till gaming, i varje kategori:

Low end (700-1500,-)

Önskar du att endast spela lite på fritiden då och då, utför du mindre skoluppgifter och använder ett fåtal browsers åt gången, kan en budget CPU säkert leverera tillräcklig beräkningskraft till ditt behov. Här snackar vi spel som CSGO, Apex Legends och Fortnite, där du inte bryr dig om spelet kör i hög upplösning och generellt bryr dig mer om gameplay än grafik.

OBS: Var uppmärksam på att du inte kan spela särskilt krävande spel i hög upplösning med de nyare spelen på marknaden i denna budget-kategori.

Mid end (1500-2500,-)

Den bästa CPU’n för pengarna – Intel i5 10400f eller AMD Ryzen 5 3600. Även om det historiskt sett alltid har varit AMD man har ansett vara märket där man får mest value for money när man skulle köpa en gaming CPU, har marknaden ändrat sig. Med AMD’s Ryzen 5 har de nämligen valt att öka priserna ett snäpp, vilket gör att du faktiskt får minst lika mycket CPU för pengarna i en Intel i5 10400f, som matchar Ryzen 5.

Även om du inte behöver spendera vansinnigt mycket på processorn, kan den användas till både multitasking, gaming och kan hantera den mesta gaming på hobbynivåer. Du ska dock inte räkna med att köra Triple A speltitlar i hög upplösning med hög FPS. Intels i5 10400f kommer tätt på Ryzen 5 3600 CPU’n, både vad gäller pris och prestanda, så båda är verkligen goda köp för pengarna.

High end (2500-8000,-)

Är du en seriös gamer som vill ha topp-prestanda från dina gaming CPU, kommer det vara i high end kategorin du hittar det som matchar dina behov. Går du efter Triple A-titlar med hög FPS och gillar att livestreama, när du owner ett map, står du i en god position om du väljer en Intel i9 10900K CPU. Den är redan grym som den är, men kan också overclockas, så den blir ett monster! (var uppmärksam på att fabriksgarantin dock ryker vid överklockning). Skulle en häftig i9 gamer CPU vara något för dyr, eller är du inte typen som livestreamar och därför inte har behov av de extra kärnorna i i9 10900K processorn, kan du gå ner ett snäpp i nivå och pris, och få mer value for money i t.ex. en AMD Ryzen 5 5600X och fortfarande få en extremt hög prestanda. Den kommer i skrivande stund vara den bästa processorn till gaming kontra pris, om du inte livestreamar och generellt inte har så stort behov av multitasking (flertalet kärnor).

Extreme (15.000,- +)

Bara för att det är en sinnessjuk utrustning, nämner vi AMD’s Threadripper, även om det bara är få som har behov av en så extrem kraft. Vi säljer den och du kan i princip få din gaming PC till att lätta med detta monster till CPU. Dock är det overkill för till och med de flesta extrema gamers. Den kommer primärt att komma till sin rätt om du använder en så kallad workstation, då den har svindlande 32 kärnor.

CPU kompatibilitet

Du ska komma ihåg att vara uppmärksam på att ditt val av CPU avgör vilket moderkort man kan köpa till. Har du redan ett moderkort och vill uppgradera din CPU, ska du istället vara uppmärksam på att välja en CPU som passar till moderkortet. Annars kommer delarna inte att vara kompatibla och därför inte att kunna användas tillsammans.

När du köper din gaming CPU hos Shark Gaming, kan du alltid se vilket moderkort processorn är kompatibel med. Det gör du genom att välja den CPU du vill läsa om, klicka på “specifikationer” och kika efter “sockel”. Därför kan du tryggt köpa din CPU och moderkort hos oss, utan att få packa ut utrustning som sedan visar sig att inte vara kompatibel.

Vid köp av en AMD CPU är du ofta bäst ställd i förhållande till kompatibilitet, då de generellt oftast kör på en AM4 sockel, vilket alla de nyare “vanliga” moderkort kan hantera. Dvs. från deras AMD Ryzen 3 - Ryzen 9 processorer. Är du typen som ofta skiftar hardware och väljer du en Intel CPU, ska du vara uppmärksam på att sockeln ofta varierar. Det kan du läsa mer om i vår moderkorts-sektion.

AMD vs Intel

När du ska välja en ny CPU till din gaming PC kommer valet, som du nog vet, stå mellan en processor från antingen Intel eller AMD - rivalerna som båda har dominerat marknaden för processorer i årtionden. Historiskt sett har Intel legat på första plats och generellt introducerat de kraftigaste CPU’erna, medan du med AMD generellt har fått mycket för pengarna. Men med introduktionen av AMD Zen 3 har AMD tagit igen, och till en viss grad tagit ledningen i förhållande till beräkningskraft, vilket inte gör valet lättare. Med mindre att du alltså (som en del gamers) är trogen antingen Intel eller AMD.

Arkitektur

När Intel eller AMD ska förbättra en CPU, är det arkitekturen som är avgörande för vad de kan tvinga ut i beräkningskraft, utan att det uppstår för mycket värme. Före AMD kom med Ryzen, låg de efter i förhållande till arkitekturen, och Intel dominerade därför CPU-marknaden, generellt och särskilt till gaming.

Från 2012 - 2017 hade AMD inte rört på sig och Intel ledde överlägset racet, det gör att man fortfarande ser många, särskilt gamers, som klart föredrar Intel processorer. Men i starten av 2017 kom den första Ryzen CPU, baserad på en 7nm (nanometer) arkitektur. En arkitektur i en CPU betyder fler transistorer per mm2, vilket betyder mindre strömförbrukning och lägre värmegenerering.

Än idag är AMD’s arkitektur väsentligt bättre än Intels, som ligger på 14nm, vilket är den avgörande anledningen till att AMD har tagit igen, eller snarare gått om Intels performance i många av deras processorer.

Intel eller AMD CPU till gaming?

Intel tillverkar dock fortfarande grymma CPU’er, men då det brukade vara AMD som kännetecknades vid att vara value for money processorn, medan Intel CPU’er var de kraftigaste, varierar det idag från modell till modell och ofta med lite mer power till AMD’s fördel, till samma pris. Utöver det får man faktiskt i vissa modeller en grym RGB CPU-kylare med i priset vid AMD’s CPU’er, där du ofta ska köpa den separat om du väljer en Intel processor.

Idag har båda brands ofta 6 kärnor i deras gaming CPU’er, men i många CPU’er från AMD, från Ryzen 5, får man 6 kärnor och 12 trådar, då Intel tog bort HyperThreading (tråd) i i7 processorer. Du ska helt upp i en i9-9900K förrän du har 8 kärnor och 16 trådar, därför leder AMD’s i förhållande till rå power och multitasking.

Dock vill vi varken påstå att AMD eller Intel är den bästa CPU till dig. Det handlar verkligen om vilka behov du har, som vi tidigare har varit inne på. Samtidigt finns det ofta en favorit i de olika pris kategorierna från år till år, så det varierar en hel del i förhållande till vilket märke man bör köra på. Vi hoppas i vart fall att vi här från Shark Gaming har gett dig en inblick och insikter som gör att du kan ta det rätta beslutet vid val av CPU, till just ditt gaming behov. Ha så kul med valet och lycka till.

Behöver du hjälp?

Chat

Hitta vår onlinechatt längst ner till höger på webbplatsen.

Måndag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring oss på 010 88 85 367 - vår kundsupport är klar. 
English and Danish Support Only.

Om du är företagskund kan du ringa +45 38411555 

Måndag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

E-post

Skicka mail till oss här om du har några frågor.

Förväntad responstid på arbetsdagar:
inom 48 timmar

Efter helger och helgdagar:
inom 72 timmar

Butik / Dator test

Du hittar vår fysiska butik på Naverland 6, 2600 Glostrup, Danmark.

Öppettider:
Mån-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lördag: 12:00-16:00

Testa våra datorer:
På Inferno Online, Odengatan 60, 113 22 Stockholm.