Guide: Gamerstol

Guide: Gamingstol

Är du på jakt efter en gamingstol men är osäker på vad du ska leta efter?

I den här guiden till den bästa gamingstolen berättar vi vad man bör tänka på när man ska investera i en ny stol till speluppsättningen.

Det är relativt okomplicerat. Det handlar kort sagt om att utforska tre saker:

  • Komfort – hur bekväm är stolen att sitta i?
  • Ergonomi – hur hälsosam är stolen att sitta i?
  • Stil – hur snygg är stolen?

Nedan går vi närmare in på dessa punkter. Läs vidare för att hitta rätt gamingstol för dig.

Gamingstolens komfort och ergonomi är viktigare än vad du kanske tror

De bästa gamingstolarna på marknaden kännetecknas av att du inte märker dem när du spelar. Det speciella med dessa stolar är att de stöder din kropp, rygg och nacke så naturligt, ergonomiskt och bekvämt att du utan problem kan sitta många timmar framför skärmen utan att det blir obekvämt.

Du vill inte ha en gamingstol som både förstör din spelupplevelse och försämrar din kroppshälsa – där benen sover, ryggen värker och du blir trött på grund av dålig cirkulation. Där din allmänna hållning är försämrad och där du också märker problemen när du inte spelar.

Nej, då är det bättre att investera i en ordentlig gamingstol. Och om du tillbringar många timmar framför datorn bör du investera i en av de bättre stolarna.

En bra gamingstol är både bekväm och ergonomisk. En ergonomisk gamingstol är bekväm att sitta i – just för att den gör det naturligt för din kropp att inta en bra och hälsosam hållning när du sitter.

Medan komforten handlar om hur skönt det är att sitta i gamingstolen så spelar stolens ergonomi en viktig roll på längre sikt. När du tillbringar många timmar i veckan (eller till och med varje dag) framför en skärm kommer din hållning att påverka din hälsa.

De bästa gamingstolarna är ergonomiskt utformade

De bästa gamingstolarna har en ergonomisk utformning som garanterar bästa möjliga sittposition framför skärmen. Rent konkret innebär det att en bra, ergonomisk gamingstol ger dig färre smärtor i ryggen, ländryggen och nacken efter långa jakter efter monster kills på gamingdatorn.

En gamingstols ergonomi är ett stort ämne och vi skulle kunna prata om det i timmar. Men om vi ska lyfta fram en av de ergonomiska delarna i de bästa gamingstolarna så är det ryggstödet. Ryggstödet på en gamingstol bör ha den klassiska S-formen. När ländryggen trycks in något kan resten av överkroppen slå sig ner i en inbyggd "skål" i ryggstödet och nacken får stöd framåt av en bra nackkudde – ja, då har du den optimala sittställningen. Dimensionerna skiljer sig åt mellan stolar, men om det känns bra att sitta i stolen under en längre tid kan du vara ganska säker på att du har träffat rätt.

Det är inte bara på lång sikt som stolens ergonomiska utformning har betydelse för din spelupplevelse. Om stolen har dålig ergonomi för ryggen kommer du ofta att få problem med till exempel ländryggen – kanske redan från första dagen du använder stolen. Ländryggen är till exempel särskilt sårbar jämfört med nacken och resten av ryggen. Här finns den del av ryggraden som ständigt måste bära den största belastningen. Dålig ergonomi i din gamingstol visar sig oftast ganska snabbt genom smärta i eller runt ländryggen – det kan också orsaka smärta i ländryggen och ner i benet.

Ja, vi vet att många spelare inte bryr sig särskilt mycket om ergonomi, och professionella spelare ses ofta i de mest obekväma positionerna när de spelar turneringar. Men även om vi skulle göra allt för att slå dig i spel så tycker vi fortfarande det är viktigt att du sitter ergonomiskt när du spelar.

Komforten ska sättas främst

När det gäller komfort bör du först och främst leta efter stolar som erbjuder många konfigurationsmöjligheter. Rörlighet är en av de viktigaste nycklarna till komfort när du sitter i stolen. Du måste kunna sträcka dig, vända dig om, lägga dig ner, justera ryggstödet, sätesvinkeln, höjden, armstöden osv. Att tvingas sitta i samma position för länge när du spelar blir snabbt obekvämt.

På tal om komforten så tar vi en närmare titt på armstöden. Av alla delar på spelstolen är armstöden kända för att vara bland de mest statiska delarna. Länge har de inte kunnat justeras, vilket är anledningen till att de är mer eller mindre "osynliga" när man spelar. Men detta har ändrats med dagens gamingstolar – med de nya 4D-armstöden får du full kontroll över stolens armstöd. 4D-armstöden kan konfigureras utifrån höjd, hur långt de sticker ut från sätet och deras vinkel längst flera axlar. Med 4D-armstöden kan du justera armstöden så att de både passar din kropp perfekt och hur du väljer att sitta i stolen.

Spelarstolen bör också vara ordentligt vadderad. En bra skumvaddering som ger dig rätt stöd under spelets gång är avgörande för spelupplevelsen när många timmar av headshot-sekvenser rullar över skärmen.

Till sist måste du så klart kunna sitta bekvämt i stolen. Det är inte alltid lätt att veta innan man har testat – så prova gärna dig fram innan du bestämmer dig.

Gamingstolen får dessutom gärna vara snygg

Nu har vi varit seriösa tillräckligt länge. Komfort, ergonomi och hälsa i all ära... Men vi är gamers – och för oss är utrustningens utseende minst lika viktigt! Detta gäller så klart även gamingstolen.

Många av de gamingstolar som finns på marknaden idag har en design som påminner som stolarna i en racingbil. Och det är ingen tillfällighet. Stolen ska nämligen matcha hastigheten och kraften hos resten av din spelutrustning.

Men det finns mer att diskutera runt själva stilen – läs mer nedan.

PU-läder är det mest populära materialet

När det gäller själva överdraget PU-läder ett av de mest populära materialen.

PU-läder är känt för sitt lyxiga, exklusiva och blanka utseende. Det är inte lika dyrt som vanligt läder, men PU-läder är inte heller rent konstläder. PU-läder har flera fördelar från båda världarna, vilket gör det till ett fantastiskt material för gamingstolar. PU-läder är lätt att rengöra – så om du spiller jolt cola på stolen är det ingen katastrof.

Gamingstolar med belysning har blivit populära

Det är inte bara i spelutrustningen du hittar LED-lampor idag (även kallat RGB-belysning). En ny trend som ständigt vinner mark bland gamers är att ha belysning installerad i gamingstolen.

Dock måste du alltjämt leta länge för att hitta en gamingstol som har inbyggd belysning direkt från tillverkaren. I gengäld är det enkelt att improvisera fram en egen lösning. Batteridrivna trådlösa RGB-strips är lätta att installera på stolens undersida.

Svårare än så är det inte att uppgradera gamingstolen från en vanlig stol till en stol med belysning. Så nu kan du headshotta samtidigt som dina LAN-vänner avundas din coola utrustning.

Tänk i teman kring gamingstolens färg

Stolen är förmodligen den största delen av spelarutrustningen, fysiskt sett. Därför har du också ett utmärkt tillfälle att skapa en stil eller ett färgtema med färgen på din stol.

Många väljer en svart gamingstol för att få en neutral färgstil. Med en gamingstol i svart har du möjlighet att låta RGB-belysningen ta större plats i din utrustning. Här stjäl en svart stol inte uppmärksamhet, som en rosa eller röd gamingstol skulle göra.

Märket blir allt viktigare

Till sist så har vi gamingstolens märke Det finns många bra märken där ute som visas upp av duktiga gamers i sina uppsättningar. Med sin fysiska storlek är gamingstolen ett utmärkt ställe att visa upp märken och logotyper i spelutrustningen. Här vill vi förstås tipsa om vår egen SharkGaming Vortex-spelarstol, som gör andra spelare gröna av avund.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!