Fallgroparna med att köpa ett begagnat grafikkort

Varför har priserna på grafikkort stigit?

Crypto-mining har varit på allas läppar de senaste åren och trots Nvidias försöka att tillverka så kallade LHR (Low Has Rate) GPU-er för att gamers att köpa grafikkort och inte bara krypto-minerare, så var efterfrågan på nyare grafikkort så enorm att det tryckte upp priserna. Följden blev att äldre, begagnade grafikkort kostade mer än vad de kostade som nya.

Det uppskattas att mer än en tredjedel av de nya grafikkort som har tillverkats under de senaste 2-3 åren har använts för att minera Ethereum. Vi har dock nu nått en punkt där minering-farmer (som syns på bilden) säljer ut sina inventarier på grund av minskande lönsamhet. Detta märks framförallt på eBay där fler begagnade grafikkort säljs än någonsin, och priserna sjunker kraftigt.

Crypto mining farm

Nackdelen med ett begagnat grafikkort

Problemet med att köpa ett begagnat grafikkort som har används för mining – vilket man kan förvänta sig att majoriteten av dem har gjorts numera – så har de med största sannolikhet körts med högt tryck dygnet runt under lång tid. Enligt grafikkortstillverkaren Palit leder en sådan konstant användning till cirka 10% lägre prestanda per år.

Ibland kan man dock hitta grafikkort långt under MSRP (Manufacturer's Suggested Retail Price), det pris som tillverkarna själva föreslår.

När man letar efter begagnade grafikkort hittar man ofta säljare som skriver "aldrig använt för mining", "försegling bruten" och liknande. Men man kan aldrig vara säker på grafikkortets skick innan man testar det och som situationen ser ut idag bör man anta att de flesta korten har använts till mining och förmodligen också överklockats.

Vad kan man göra?

Titta på säljarens historik. Om de är helt nya på sajten du köper från från kan det vara en varningssignal. Om de däremot har en lång historia av att sälja olika varor är det mycket troligare att de är måna om sitt rykte.

Träffa säljaren personligen, om möjligt – försök att hitta en säljare som bor relativt nära dig. Då kan du kontrollera grafikkortets skick och eventuellt se det i drift och göra benchmark-tester live. Detta kräver förstås att du vet vad du ska hålla utkik efter. Du kan till exempel kontrollera om skruvarna har tagits bort och om garantimärket är trasigt.

Om du väljer att köpa ett grafikkort från en annan kontinent kan fraktkostnaden och väntetiden snabbt bli en så dålig upplevelse att det inte är värt det – särskilt om du blir missnöjd och måste returnera kortet.

Kylarpasta försämras med tiden, och dammuppbyggnad i fläktarna kan ha stor inverkan på prestandan – men med din största nördvän till hands borde det vara relativt enkelt att åtgärda detta. Om kortet ser nytt och rent ut är det troligt att det inte har använts under en längre tid.

Vissa säljare har fräckheten att skriva saker med mycket liten text och tar tusentals kronor för en box eller en bild. Läs texten noggrant så att du inte faller för det vedervärdiga "box only"-lurendrejeriet.

Grafikkortets ålder

Ta reda på när grafikkortet ursprungligen släpptes. Om du hittar ett kort som kom ut i januari kan det ha använts i högst sex månader, medan ett högklassigt grafikkort från 2016 kan ha körts för fullt i flera år.

Generellt fungerar kort som är yngre än ett år bra även om det har använts för mining, medan flera år gamla kort som endast har använts till spel kan stå inför döden.

Om ett grafikkort har mindre än 4 GB VRAM är chansen mycket liten att det har använts för mining, men detta är förstås bara relevant om du inte själv spelar nyare spel.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!