Guide: Vilket grafikkort ska jag välja?

När du ska köpa nytt grafikkort är det förstås först och främst tänka din budget du ska tänka på. Är ultra settings och hög frame rate verkligen din främsta prioritet om det innebär att du måste leva på nudlar i två månader? Svaret är såklart ett rungande ja!

Skämt åsido – ditt val av grafikkort är mest beroende av vilka spel du spelar och specifikationerna för skärmen. Om ditt mest krävande spel är League of Legends är nog grafikkortet inte den mest pressande komponenten. Ska du däremot spela Red Dead Redemption 2 på en 4K-skärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens, ja då är det en annan femma.

Behöver du en allmän introduktion till vad de olika hårdvarukomponenterna har för betydelse för din spelupplevelse rekommenderar vi att du börjar med att läsa detta blogginlägg.

I denna artikel gör vi en djupdykning i:

  • GPU vs grafikkort – det är nämligen inte riktigt samma sak
  • GTX, RTX, RX etc. – de kryptiska siffror och bokstäver som ingår i grafikkortens namn
  • vRAM – dedikerat minne på grafikkortet
  • Board partners – vilken skillnaden är om ett grafikkort är producerat av t.ex. ASUS eller MSI
  • Bottlenecksvarför ett high-end grafikkort inte gör någon nytta om datorns CPU eller skärm inte kan följa med
  • Spelkategorier – vi ger våra tips på minimikrav på grafikkort, beroende på vilka spel du spelar

Dedikerade grafikkort

Det är krångligt att sätta sig in i grafikkort. Först och främst vill vi betona att denna artikel endast handlar om dedikerade grafikkort för stationära datorer (även kallade Add-In Boards). Det vill säga grafikkort som kan anslutas till moderkortet på en stationär dator. Vi vill även från start vara helt tydliga med att även om de oftast används synonymt, är ett grafikkort inte lika med en GPU (graphics processing unit). Ett grafikkort har dock alltid en GPU, och den är utan tvekan den centrala komponenten eftersom den står för alla beräkningar.

När det gäller grafikkort för stationära speldatorerdomineras marknaden av två GPU-tillverkare: Nvidia, som tillverkar GeForce, och AMD, som tillverkar Radeon.

Utöver detta är det också viktigt att ta ställning till vilken tillverkare som har tillverkat resten av grafikkortet, eftersom det kan finnas skillnader. Till skillnad från de två GPU-tillverkarna finns det en uppsjö av grafikkortstillverkare. Detta kan du läsa mer om längre ner. Visst låter det redan komplicerat, inte sant?

Vad betyder bokstäverna i grafikkortets namn?

AMD och Nvidia älskar att stapla bokstäver i namnen för sina GPU:er, för siffror räcker helt enkelt inte. De berättar dock något om GPU:ns förmåga. Mer om det snart. Först förklarar vi vilka tillverkare som står bakom de olika bokstäverna:

Om ett grafikkorts namn börjar med GTX eller RTX, eventuellt följt av Ti eller S så är det Nvidia GeForce. Exempel: RTX 3080 Ti.

Om grafikkortet däremot heter något med RX, eventuellt följt av XT, så är tillverkaren AMD Radeon. Exempel: RX 6900 XT.

Det finns många(!) andra namn än de ovannämnda, men de går vi inte in på i denna artikel eftersom de är mer eller mindre utdaterade.

Nvidia GeForce

MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC

Du kan fortfarande hitta GeForce GPU:er vars namn börjar på GT (och inte GTX), men vi rekommenderar dem inte för gaming. Denna typ klassas ofta som ”entry-level gaming” och är inget för användare som uppskattar bra frame rate och upplösning. En GT kan duga för äldre spel, men i de flesta nyare spel (med bra grafik) ger de inte någon flytande spelupplevelse. Visst kan du spela CS:GO och även GTA V med de bättre GT-GPU:erna, men du måste skruva ner grafikinställningarna ordentligt för att undvika att det hackar. Om vi känner vår målgrupp rätt kan vi inte rekommendera denna typ av GPU och därför hittar du inga GT-grafikkort på vår webbplats.

Om du undersöker priserna på GeForce-grafikkorten märker du snabbt att GT är den billigaste typen. Därefter kommer GTX (Giga Texel Shader eXtreme) följt av RTX (Ray Tracing Texel eXtreme). En texel är ett texturelement och beteckningen giga betyder att GPU:n kan fylla mer än 10 miljoner pixlar per sekund på en texel. Detta är inte detsamma som pixlar på din skärm, och om vi skulle fördjupa oss mer i detta skulle det nog kräva en artikel i sig.

De flesta av våra GeForce-baserade grafikkort har RTX-GPU:er. Det innebär att de är specialutformade för att utföra ray tracing i realtid – i korta drag innebär det att de beräknar ljusets banor när det träffar olika typer av ytor.

Om namnet på en GeForce GPU slutar med S är det en Super-version och avslutar den med Tiär det en Titanium-version. Kort uttryckt är dessa lyxversioner som ger bättre resultat. En 3060 är dock fortfarande bättre än en 3050 Ti. Vissa finns både i S- och Ti-version, och här är Ti bättre.

Om en GeForce GPU även har ett X i slutet av namnet betyder det att den har en ökad clock speed,vilket innebär att dess kärnor kan processa beräkningar ännu snabbare. Nå ... nu går vi vidare till AMD.

AMD Radeon

Powercolor Red Devil RX 6900 XT Ultimate 16GB

Alla våra grafikkort med Radeon GPU är märkta RX. Det som är förvirrande här är att de GPU:er som gavs ut 2017 hette RX följt av tre siffror. Senare kom Vega, och så nu de senaste: RX följt av fyra siffror. Hos SharkGaming säljer vi endast grafikkort med Radeon-GPU:er från RX 6600 och uppåt.

XT står för extrem, och precis som med Nvidias Titanium och Super står alltså detta för en bättre version av GPU:n. En 6800 är alltså bättre än en 6700 XT.

Vad betyder siffrorna i grafikkortets namn?

Okej, okej. Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Man slänger sig med en massa siffror, men vad betyder de egentligen?

Siffrorna beskriver två saker när det gäller grafikkortets GPU: Vilken serie/generation den tillhör och vilken modell inom serien. Serie och generation används synonymt och vi talar om det som serie framöver. Grafikkortsserier rymmer ofta kort i kategorierna low-end, mid-range och high-end, där low-end vanligtvis bara är marginellt bättre än förra seriens high-end-kort.

I en GeForce GPU avslöjar de två första siffrorna vilken serie vi har att göra med. Om siffran börjar med 30 är GPU:n alltså från GeForce 30-serien, som är den senaste. Efterföljande två siffror bestämmer modellnumret inom serien. För en gångs skull ska man alltså bara tänka logiskt: högre siffror är alltid bättre – och förstås dyrare.

När det gäller Radeon gäller det bara att titta ordentligt. Du kan till exempel hitta äldre GPU:er som heter något med 9000. Den senaste Radeon-serien heter RX 6000 och själva GPU:erna rankas från RX 6600-6900. Serien innan (från 2019) heter RX 5000 och dess GPU:er går från RX 5300-5700.

Vad är vRAM?

Precis som din dator använder sig av RAM för snabbt åtkomst till data, så har grafikkortet sitt helt egna: Video Random Access Memory. GPU använder sig av vRAM (som också produceras av AMD och Nvidia) för snabb åtkomst till grafikdata för att ge dig en mer flytande spelupplevelse, och beroende på ditt favoritspel kan det ha stor betydelse. Våra grafikkort har mellan 4 och 24 gigabyte vRAM, vilket också kan framgår av deras namn. Ibland betecknas det med ett G och andra gånger med GB – det är inte vi som har bestämt att de inte bara heter samma sak.

Observera att det även finns olika generationer av vRAM. Vi säljer endast grafikkort med GDDR5, GDDR6 och GDDR6X. De sistnämnda är de senaste och bästa.

Board partners/leverantörer

Som tidigare nämnt kan grafikkort komma från många tillverkare, så kallade ”board partners”. På SharkGaming säljer vi grafikkort från följande märken: ASUS, ASRock, Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, Powercolor och Zotac.

Många lägger inte vikt vid vem som är board partner utan fokuserar bara på GPU:n, men olika grafikkort med samma GPU har olika typer av kylare och/eller antal kylare. Effektivitet kontra buller hänger inte nödvändigtvis samman, men om ett grafikkort har flera kylare låter det oftast mindre eftersom det inte måste arbeta så hårt för att hålla temperaturen på önskad nivå. I gengäld innebär flera kylare att grafikkortet tar mer plats, så du tänka på att det finns tillräckligt med plats i höljet.

Vissa board partners överklockar GPU:n så att den kan prestera mer, och valet av kylare brukar i dessa fall oftast reflekterar detta.

Det är även board partners som avgör vilka utgångar deras grafikkort får. Två grafikkort med samma GPU kan alltså ha olika antal DisplayPort- och HDMI-utgångar.

Hos SharkGaming är vi naturligtvis garanter för alla de board partners som vi säljer grafikkort ifrån.

Bottlenecks/flaskhalsar

Vissa spel kräver mer arbete av din CPU än din GPU. Om du till exempel spelar simuleringsspel som Cities: Skylines, måste processorn räkna ut många fler saker du inte direkt ser på skärmen än om du till exempel spelar Cyberpunk 2077. Men riktigt så enkelt är det ändå inte. I grunden handlar det primärt om hur spelet är uppbyggt. Om ett spel kräver en massa fysikuträkningar och använder sig av en smart AI (artificiell intelligens) krävs det mycket arbete av processorn.

Om skärmens uppdateringsfrekvens (refresh rate) är 60 Hz måste din GPU kunna producera 60 bilder per sekund. Om den däremot är på 240 Hz måste GPU:n kunna producera 240 bilder per sekund för att utnyttja skärmens specifikationer optimalt. GPU:ns prestanda är alltså avgörande för att du ska kunna utnyttja skärmens uppdateringsfrekvens. Detsamma gäller för skärmens upplösning. Om du vill uppgradera från att köra spel i Full HD (1920 x 1080 pixlar) till Quad HD (2560 x 1440 pixlar) eller 4K (3840 x 2160 pixlar), krävs en starkare GPU som fixar de högre upplösningarna i en spelbar frame rate, eftersom det krävs utfyllning med flera pixlar varje sekund.

Vilket grafikkort ska jag använda till mina spel?

För att ange minimikraven på grafikkortet för olika typer av spel har vi tagit fram tre kategorier. Här utgår vi från populära spel och grafikkort som vi själva säljer. Dessa tre kategorier är Casual, E-sport och AAA.

För casual gamers som inte spelar de grafiskt mest krävande spelen, inte bryr sig så mycket om grafikinställningar och inte har någon fantastisk skärm rekommenderar vi följande grafikkort:

  • GTX 1660.
  • RTX 2060.

Dessa grafikkort är en helt okej utgångspunkt om du till exempel spelar Dota 2, Fornite, Path of Exile, CS:GO, LoL, Valorant eller Minecraft. De klarar att grafiken inte är uppskruvad till max och att aktuell frame rate inte alltid överstiger skärmens uppdateringsfrekvens.

Vi klassar e-sports gamers som spelare för vilka det är viktigt att aktuell frame rate aldrig står i vägen för deras skills och att grafiken är i topp.

  • RX 6600.
  • RTX 3060 Ti

Med dessa grafikkort kan du enkelt köra grafiskt krävande spel. Men om du till exempel har en skärm med hög upplösning och uppdateringsfrekvens och vill streama samtidigt kan det ibland vara svårt att köra allt på max settings i e-sportstitlarna.

Spel som Dota 2, Apex Legends, CS:GO, Valorant och League of Legends kommer självklart att fungera smidigt på ultra settings och grafikkortet kommer inte att stå i vägen för dina prestationer. Spel som Red Dead Redemption 2, The Witcher 3 och GTA V kommer också att köras på önskat sätt, men det kan vara svårt om du ställer för många andra krav på datorn samtidigt.

AAA/Triple AHit upp ska du om du vill ha maximal frame rate i ultra settings på din 240 Hz skärm med högre upplösning som 1440p eller 4K – och samtidigt kunna göra annat på datorn. Här har vi att göra med de allra bästa grafikkorten.

  • RTX 3080.
  • RX 6800 XT

Dessa kort ger dig den perfekta, flytande upplevelsen i spel som Call of Duty, Cyberpunk 2077 och Red Dead Redemption 2, oavsett vilken setup du har.

Slutsats

Nu känner du dig förhoppningsvis lite bättre rustad inför valet av ditt nästa grafikkort. Om du funderar på att köpa ett grafikkort, men är osäker på vilket som blir bäst, måste du ta ställning till resten av din hårdvara. Det är framförallt din skärm, processor och RAM du måste överväga i detta sammanhang, men självklart också dina favoritspel. Det är begränsat hur djupt vi kan tränga in i grafikkortsvärlden i en kort artikel, och det finns fortfarande en rad saker du kan fördjupa dig i när det gäller att förstå de olika specifikationerna. Men om du redan är på en så avancerad nivå tänker vi att du nog även har koll på hur du gör din egen research. 

Sammantaget är det alltså knepigt att bli fullärd när det gäller grafikkort, okej? Det är galet komplicerat och precis när man äntligen tror att man har förstått något så är det tio andra saker man också måste förstå för att förstå det helt och hållet. Vi hoppas dock att den här artikeln har hjälpt dig i rätt riktning och du är alltid välkommen att ringa oss om du har frågor.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!