Gamer Slang - Nu inklusive föräldraguide!

Gamer slang är trots allt något många använder på daglig basis, men har du någonsin upplevt utmaningar med att dina föräldrar, vänner eller bekanta verkligen inte förstår vad du säger, och för dem låter det som att du talar ett helt främmande språk? Oroa dig inte, vi har nu gjort en guide, som är grym både till nykomlingar i gamingvärlden (välkommen!) men även så du på ett pedagogiskt (och kul) sätt kan berätta för dina föräldrar vad alla ord betyder, på ett språk som dem förstår. Har du själv förslag på, eller saknar viktiga uttryck, får du gärna höra av dig, så vi kan optimera listan.

AFK - Away From Keyboard

Gamer definition:

Ett sätt att enkelt informera sina gamer-boys/girls, att man ska ta sig an något och därför inte sitter framför datorn - alltså vid tangentbordet. Ingen anar hur länge du är borta, när du är “AFK”. Har man en teammate som plötsligt är “AFK”, kan det dessvärre ha stora konsekvenser för spelet. Det är lite mer nice när det sker hos konkurrenterna.

Föräldrarnas definition:

Minns du den gamla goda tiden, på 80-talet, när din man bara skulle ner till tanken och köpa cigg? Han sa “Jag kilar ner till tanken!”, och så var han väck i 6 timmar, för att han plötsligt mötte Johnny på vägen, som lockade honom med ut på en fisketur. Det är precis som “AFK”, som betyder att man lämnar datorn - “AFK” säger bara ingenting om, hur lång tid det går innan man kommer tillbaka till datorn och därmed sina vänner i spelet.

Am I the only one around here who isn't AFK?

GG - Good Game

Gamer definition:

Ett generellt positivt uttryck man använder i slutet av ett spel - “Good Game!”. Man ger uttryck för att det var ett grymt spel, och det kan sägas till lagkamraterna, men även till motståndarna, om det har varit ett tätt spel och man tycker att man körde ett bra spel. Det kan också användas negativt, mest mellan “whiners”, som innan spelet ens är klart, kan se på klockan att det är kört, och att de är säkra på ett nederlag. I detta sammanhang används det sarkastiskt, och för att signalera att man är missnöjd med situationen och kanske lagkamraternas insats.

Föräldrarnas definition:

Ett uttryck som generellt sett är positivt och bekräftande, men som även kan användas sarkastiskt. “Good Game” kan översättas till uttryck i den verkliga världen som ex. “bra jobbat” eller “gott arbete”, hvilket givetvis kan vara en komplimang. Men är arbetet eller uppgiften utförd väsentligt sämre än förväntat, kan uttrycket också användas sarkastiskt, för att håna personen.

Not sure if GG or "GG"

GL HF - Good Luck, Have Fun

Gamer definition:

När spelet är igång och du vill få iväg en vänlig och motiverande hälsning till dina medspelare, där du önskar dem lycka till, och ha ett nice spel, så skriver du bara “GL HF” = Good Luck, Have Fun!

Föräldrarnas definition:

Minns du tonåren, när du skulle på date med Mike från klubben, med de vackra lockarna och tigha läderbyxor. Du spenderar hela eftermiddagen med väninnorna, för att göra dig klar till daten. Nu ringer det på dörren och du har en episk kväll framför dig, i baksätet på hans nästan sprillans nya, men rätt så gamla moppe, ner till klubben, där det väntar en härlig röd läsk. När du är på väg ut ur dörren ropar väninnorna “ha en fantastisk kväll, lycka till!” med en glimt i ögat. Det är deras sätt att både önska dig en härlig kväll, samtidigt som det är motiverande att veta att väninnorna hejar på dig - Nu förstår du “GL HF” uttrycket.

GLHF

IRL - In Real Life

Gamer definition:

Om du inte redan känner till förkortningen… När man chattar eller snackar med sin gaming-partner i ett spel, så kan det ibland vara svårt att förstå, om det talas om något i spelet eller i verkligheten. Exempelvis: Din gaming-partner: “Mums, jag fick precis en enorm energidryck!” Du: “Eeh, menar du IRL?” Din gaming-partner: “Nej, i spelet”

Föräldrarnas definition:

Du sitter bekvämt i fåtöljen en söndag kväll, insvept i en filt med fötterna upp över fotpallen. Du är något exalterad efter att ha sett det senaste avsnittet av “Vem vill vara miljonär?”, som följer av en en hel TV-reklam. Här ser du en reklam för en ny färdigrätt från Findus - du tänker att den ser ut att vara rätt smarrig. Nästa dag kilar du ner till Ica och köper dig färdigrätten, men då du öppnar upp kartongen ser du att den inte alls ser ut som den i reklamen. Färdigrätten ser markant annorlunda ut i verkligheten (IRL). Du är oerhört besviken, men samtidigt är det “Vem vill vara miljonär?” igen nästa söndag, och du har du lärt dig vad “IRL” betyder.

Distracted boyfriend - games/irl

BRB - Be Right Back

Gamer definition:

BRB är en förkortning av “Be Right Back”, som du använder när du måste lämna spelet ett kort ögonblick - ex. om du ska tömma ryggen, fylla på med koffein eller slänga en fryspizza i ugnen. Det är ett enkelt besked om att du snabbt går AFK, men strax är tillbaka.

Föräldrarnas definition:

Känner du till, när du ska till bokklubben, och du bara måste gå på toaletten, mitt i en häftig diskussion om den nyaste kriminalromanen från Sara Brädel? Så säger du givetvis “Ni får ursäkta mig, jag är tillbaka om ett kort ögonblick” - det är precis vad “BRB” betyder.

When they say brb

Noob - En nybörjare

Gamer definition:

När det är en i gamet (team-mate eller fiende) som bara är sjukt dålig. En n00b är en nybörjare och har som regel ingen, eller väldigt lite, erfarenhet med spelet. En n00b kan helt enkelt inte ta de rätta beslut, vid rätt tidpunkt, och är generellt dålig i spelet. Förstår inte hur han/hon ska använda gamer-slang korrekt, och camper extremt ofta i krigsspel. En n00b är en klant i gamet, men alltid ett nöje att ha som motståndare, då en n00b är lätt att hantera.

Föräldrarnas definition:

En nybörjare, som helt uppenbart är extremt dålig till det han/hon försöker sig på. När det är din sons tur att laga kvällsmat och han tycker att det är en fantastisk idé med chips och nutella i grytan… eller när han ska putsa fönster och väljer att använda aceton och stålull. Han förstår verkligen ingenting och är i akut behov av råd och erfarenhet, innan han/hon blir bättre.

Team full of noobs

Camper - En defensiv mes

Gamer definition:

IRL camping är vanligtvis en härlig upplevelse, som man delar med familj eller goda vänner. Men inte när man gamer! En “camper” i gamer-världen, är i regel en n00b, som är rädd för att få stryk, och därför sitter och gömmer sig i ett hörn eller någon annanstans, medans de andra är ute på planen och utför allt det hårda arbetet. En extremt dryg typ!

Föräldrarnas definition:

När du inte kan hitta din son och de är hans tur att tömma diskmaskinen eller gå ut med soporna, och du efter en lång tids sökande hittar honom knäpptyst ute i garaget med sin bärbara dator, mobilen på ljudlös, spelandes det där förbannade krigsspelet IGEN - så vet du att din son “camper” i den verkliga världen.

Next level camping

Owned - Jag styr gamet!

Gamer definition:

“Owned” är ett uttryck, som används i en kamp, där du är så överlägsen, att du utan tvekan klår dina motståndare. Du “äger” därmed din motståndare - den lilla veklingen! Det är extra fett att göra motståndaren uppmärksam på, att han blir “Owned”, antingen i den vanliga eller voice-chatten, om han skulle vara tveksam ;)

Föräldrarnas definition:

Som förälder, har du en enorm makt. Lyssnar din dotter inte, och fortsätter hon bara med att slösa sin tid på TikTok när du ber henne om att utföra sina plikter där hemma, så hotar du självfallet med att skippa veckopengen... du äger (“owner”) fullkomligt situationen!

When I'm owning

Farming - Insamling av resurser

Gamer definition:

Inga armar, inga kakor! I många spel är det nödvändigt att samla på sig resurser, i form av bl.a. valuta, mat, material m.m. Denna process kallas för “farming” och processen är oftast avgörande för att du kan avancera i spelet.

Föräldrarnas definition:

Du är givetvis fullt medveten om att det inte är på sin plats att äta en gammaldags äggmacka utan garnityr. Därför strör du krassefrön över en fuktig länga jord, så du ett par dagar senare, kan skörda belöningen i form av små härliga groddar- Grattis! Du har full koll på hur du “farmer” ett datorspel! 

Farming for 5 hours

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!