Casemodding

Casemodding

I denna månadens blogginlägg kikar vi på ämnet casemodding. Du undrar kanske varför vi gör det, när din dators hardware inte får en direkt performance boost av det, och därför i princip kan vara sak samma för själva spelupplevelsen på skärmen.

Oavsett dyker vi ner i ämnet, då vi här hos Shark Gaming är vilda med ett lirat gaming setup och att casemodding faktiskt har varit ett must för hardcore gamers i flera årtionden. Vi tar dig med på en resa från de goda 90 talet fram till idag - förhoppningsvis kommer vår passion och förkärlek till casemodding smitta av sig på dig, om du inte redan har blivit hooked på att ha läcker RGB-hardware och utrustning till din gaming PC.

Casemodding i gamla dagar
Casemodding är en trend som så smått startade för många år sedan. Ända tillbaka på 90 talet då våra föräldrar var unga och chassi/datorlådan var i trist vitt, grått eller beige, gjorde casemodding sitt intåg i varenda gaming-nörds hem. Alltså, de mest hardcore gaming-nördarna, vilket på den tiden bestod av ganska få teenagers, som spelade 24/7 och sällan andades frisk luft (hade föräldrarna uttryckt sig)

Casemodding i gamla dagar - Find/tag selv billedeksempel pga ophavsret

Under den perioden var en svart chassi/datorlåda nästan exotisk. Kunde man samtidigt klämma in ett par cold cathode, en RGB-fläkt eller kanske även UV-ljus i datorlådan, och se en display med temperaturen i sin CPU, var man i princip i den 7. casemodding himlen.

Det låter ju fantastiskt och simpelt, men det var det långt ifrån. Man skulle som gaming-entusiast ha tag i sin fars verktyg till att skära ut hål till fönster i datorlådan i första hand. Utöver det bestod ens hardware av tunna, gröna print plattor med tydliga transistorer och kondensatorer, för att inte snacka om kabel-röran med röda/svarta/gula ledningar kors och tvärs. Så casemodding var inte riktigt en sexig upplevelse på den tiden, som vi känner till den idag.

Då custom vattenkylning var den enda möjligheten

På den tiden var en vattenkyld PC uteslutande något man själv fifflade med, om man ville pimpa sin chassi/datorlåda med fet hardware. Även utan LED’s (idag oftast kallat RGB i hardware) var det något få kunde införskaffa, då det kostade en hel del att installera. Samtidigt var monteringen något som krävde färdigheter och nörd-kunskaper, för att få det installerat utan att riskera att kylarvätskan skulle rinna ut på moderkortet eller annan hardware. På den tiden fick man nämligen själv montera casemodding, då det inte fanns webbsidor som Shark Gaming som erbjuder den typen av service.

Nutidens casemodding i gamingdatorer - världens skillnad
Idag har casemodding tagit ett enormt hopp till en helt annan liga. Både vad gäller RGB-hardware, möjligheter och inte minst bredd. För som tidigare nämnt, krävde det vid casemoddingens tidiga år både särskilda verktyg och skills, för att få sig en casemodded gaming dator. Samtidigt var det dyrt, tillgängligt för ett fåtal, alltså ett nischat område.

Idag är det en helt annan femma. En gaming PC ser man idag oftast med plexiglas i sidan, och ofta med ett s.k. AIO vattenkylningssystem, som med en super enhetlig look kyler både din CPU och grafikkort, till gaming-vänliga temperaturer. Du kan faktiskt nämna hardware till gaming pc idag, utan att snacka om RGB hardware - som idag finns i allt från RAM, till grafikkort, moderkort, kylare, tangentbord, mus - you name it. Från dåtidens kabel-röra, har det också med åren kommit smarta lösningar på denna front, med bl.a. kabel sleeves, som ger en snygg look till sin läckra hardware - oh what a joy!

En av de största anledningarna till utvecklingen är att gaming idag är utbrett bland alla. Ung som vuxen, rik som fattig och det är helt normalt att vara fysiskt aktiv, samtidigt som du går igång på en riktigt fet gaming utrustning med tillhörande lirat casemodding. Det är inte längre bara en nörd-grej, utan mer mainstream att vara en gamer.

Det har producenterna även koll på och därför kan man idag köpa chassi/datorlådor som är pre-producerade med casemodding som ex. sleeves och RGB-chassi kylare, där du endast behöver lägga till din hardware med eller utan RGB. Flera webbshoppar ger också kunder möjligheten att köpa fullständigt färdigbyggda gamingdatorer med de nyaste teknologierna inom casemodding, med lirat RGB-hardware, som är spelklar vid leverans.

Casemodding når nya höjder med ASUS Aura och deras Aura sync 

ASUS Aura - Aura Sync

Något av det nyaste inom casemodding har kommit med ASUS Aura sync. Med denna teknologi kan man via software synkronisera samtliga RGB hardware-komponenter i sin PC, så att de lyser och skiftar färg samtidigt.

Teknologin ser även till att ditt ljus i din chassi/datorlåda och andra hardware-delar påverkas av impulser från ljudet, så det lyser/blinkar i takt med musiken, om det har en Aura sync-support. Det är superhäftigt och kan få igång varenda LAN-fest. Och så styrs det av software, så det kan justeras och anpassas helt unikt på en massa olika sätt. Det finns också andra producenter, som har börjat att gå upp i synkronisering av din RGB-hardware, så det blir riktigt spännande att följa casemodding utvecklingen framöver.

Hur ser casemodding ut i framtiden?

De senaste teknologierna inom casemodding med ASUS Aura och deras Aura sync, tror vi utan tvekan är här för att stanna, och för att bli vidareutvecklat. Man kan självklart bara spekulera kring vad hardware producenterna framöver kommer hitta på för smarta lösningar, som kan utveckla och förbättra casemodding upplevelsen för oss gamere.

Något som i vart fall är säkert, är att denna del fortsatt kommer att utvecklas, då casemodding har blivit en så pass etablerad del av gaming, och e-sportens enorma boost i popularitet gör att det är ett enormt skyltfönster för alla hardware producenter med feta casemodding effekter.

Vi här hos Shark Gaming är spända på att se vad som dyker upp i framtiden inom casemodding. Och vi kommer stensäkert att framöver se till att erbjuda dig en toptuned, costumized gaming PC med casemodding, med alla de nyaste hardware-teknologierna.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!