Streama din gaming - Guide

Idag är streaming inom gaming extremt utbrett i Sverige, såväl som i utlandet. Särskilt Twitch har blivit känt bland svenska gamere, men även Youtube används flitigt till att streama gaming live, och det finns flera upcommings.

Streaming av online spel är både för professionella, där man som passionerad i ett spel kan se de mest talangfulla visa upp sina skills i häpnadsväckande dueller om stora premier och placeringar på världsrankslistorna. Men streaming är särskilt för alla som bara tycker det är roligt att dela, interagera eller visa sin utveckling i sitt favoritspel, med både nya och gamla vänner.

Därför vill vi gärna ge dig en guide i hur du kan komma igång med att streama på den nivå som passar dig i dagsläget. Kom ihåg att även alla professionella e-sportstjärnor har startat med att gamea på hobbynivå.

Streama din gaming

Streama min gaming - Hur börjar jag?

Många är helt fel på det och tror att det är nödvändigt att ha super avancerad och dyr utrustning, för att kunna streama när man spelar. Men du behöver varken två skärmar, en dyr mikrofon eller en dyr webbkamera, för att få till en vettig streaming.
Dock ska du ha en gaming setup som är av en viss kaliber, för att få till en stabil streaming och det kan du bli mycket klokare på i vårt CPU avsnitt och eventuellt konfigurera en gaming PC, allt efter hur seriös gamer och streamer du är.

När du streamar din gaming är det som med all annan hardware i din gaming setup. Det handlar om behov och budget. Har du råd med lite bättre utrustning, t.ex. mikrofon eller CPU, rekommenderar vi dig att köpa det med en gång, istället för att uppgradera senare. På så vis sparar du pengar på sikt och en bättre utrustning ger trots allt bättre förutsättningar för en god streaming upplevelse.
Är vi i den seriösa änden, där du antingen är en semi-professionell gamer eller har en krävande publik, kan det vara viktigt att kunna streama i hög kvalitet och då kan man inte undgå kvalitets-utrustning och en god internetförbindelse (här rekommenderar vi att du använder en kabel anslutning). En rimlig tumregel är att ju högre kvalitet du önskar att streama i, desto starkare internetförbindelse och hardware behöver du.

Hardware - Shrek

Hur får jag fler till att följa mina gaming streams?

Det finns flera möjligheter till att få fler till att följa dina streams

Ha über skills
Var rolig
Var likeable
Var informativ (utan att vara skrytig)
Var vänlig och hjälpsam
Var öppen och tillmötesgående

Låt oss säga att du är extremt skilled i ett särskilt spel - då är det en ingångsvinkel till att få fler att se dina streams. Men det är långt ifrån det enda - för dig kan det vara något helt annat. Kom ihåg att de flesta gamers faktiskt bara är amatörer som delar ditt intresse för att gamea / gaming utrustning.

Streaming av gaming är för alla 


Streaming av gaming är därför långt ifrån enbart något som handlar om att vara bäst. Det är minst lika mycket en fråga om att ha ett gemensamt community där man kan dela sina intressen med antingen nuvarande vänner och att skapa nya relationer och vänskaper på tvärs av kön och ålder.

Du bör aldrig vara nervös över att komma igång med att streama, för att du inte är världsmästare i ett särskilt spel eller inte har den vildaste gaming setupen. Du kan utan tvekan uppnå massvis med views till dina streams, genom att ha en eller flera av alla de andra personliga egenskaperna vi har listat ovan. Det ska bara var autentiskt, alltså äkta och spegla din egen personlighet.

Välj din nisch som gaming streamer

Därför kan det kanske vara en god idé att tänka i en nisch. Alltså vart kan jag sticka ut som streamer? Är jag generellt den som folk tycker är rolig, kan det vara en god idé att medvetet inkludera det i din streaming. Så kort sagt: Hitta din niche, keep it real och håll en god ton - så är du på god väg till nya views, när du livestreamar din gaming. Och kanske ännu viktigare - kom ihåg att världen inte går under bara för att inte alla har lika många viewers som Ninja.

Vilken software är bäst till att streama sitt spel?
Det finns flera olika typer av software till att streama gaming. Ett exempel på ett fint gratis software är OBS (Open Broadcaster Software). Det är rätt populärt här hemma, då man kan få till det mesta med det. Exempelvis byta bakgrund, anpassa utseende, addera notifikationer m.m. - allt som kan bidra till att ge dina viewers en god upplevelse när du streamar. Det är nämligen inte möjligt direkt i streamingtjänsten.

Därför ska du använda ett tredjepartsverktyg som Streamlab OBS. Det finns även andra liknande program, t.ex. XSplit och player.me, som kan detsamma. Du kan ju testa dig fram och själv känna efter, vilket program du tycker bäst om. Gemensamt har dem att de kan täcka de flestas behov i förhållande till streaming av gaming.

Vilken streamingtjänst bör jag välja?

Twitch har blivit känt bland alla gamers i Sverige, så du har nog också hört talas om deras streamingtjänst och kanske redan provat på den. Youtube är dock också en populär kanal till streaming av spel och det är oftast en smaksak, vilken plattform man tycker bäst om. Om du gärna vill få många viewers, är Twitch dock svår att undgå, det ÄR bara den största streamingtjänsten inom gaming.

Till sist har vi summerat vår guide till streaming av gaming, med 5 goda råd:

  • Bara kom igång, även om din utrustning kanske haltar lite
  • Hitta din nisch som passar precis den DU är och det du kan
  • Snåla inte med sin setup från start, om du har råd
  • Interagera och tala med dina viewers (var aldrig otrevlig eller grov)
  • Tänk positivt - även när det går dåligt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!