DDR5 RAM - Vad är nytt?

DDR5 RAM

Vad är RAM?

Innan vi tittar närmare på fördelarna med DDR5 RAM måste vi reda ut hur RAM faktiskt fungerar. RAM står för Random Access Memory och kallas i vanligt tal för memory, eller minne på svenska. RAM-minnet kan bara lagra data så länge det finns ström, till skillnad från en hårddisk eller USB-minne där datan finns kvar.

Datan lagras med andra ord tillfälligt. RAM-minnet kan ses som en tillfällig lagringsplats där apparna förvarar data som krävs för att de ska kunna köras. Eftersom man inte behöver lagra all data för ett program kräver RAM inte lika mycket utrymme som hårddisken.
RAM-behovet beror helt enkelt på hur mycket data varje program behöver och hur många program som körs samtidigt.

I den här artikeln tittar vi närmare på den senaste versionen: DDR5 SDRAM (Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random Access Memory). Men innan vi djupdyker i detta reder vi ut hur RAM egentligen fungerar.

Hastighet

De flesta som köper nytt RAM-minne fokuserar på frekvensen (som mäts i MHz), medan mer rutinerade användare även tar hänsyn till latensen, som kallas CL.

Frekvens

MHz betyder megahertz och anger hur många klockcykler en maskinvara kan utföra på en sekund. När en strömsignal skickas genom ett RAM-block utför det en klockcykel och skriver och läser data samtidigt. Om ett RAM-block har 3200 MHz kan det utföra 3,2 miljarder cykler per sekund.

Latensen

CL står för CAS latency. CAS står för Column Access Strobe. CL anger hur lång tid det tar för ett RAM att utföra en instruktion från att den togs emot. Här vill du ha en så låg siffra som möjligt. Ett RAM-minne kan till exempel ha CL14 – vilket anger exakt hur många clockcykler det tar innan instruktionen utförs.

Den verkliga hastigheten

För att hitta den exakta RAM-hastigheten kan du använda en formel som tar hänsyn till både frekvens och latens. Det ser ut så här:

CL*(1/(Hz/2)) = antal sekunder för att utföra en instruktion.

Om vi använder siffrorna ovan, 3200 MHz och CL14, ser beräkningen ut så här:

14*(1/(3 200 000/2)) = 0,000000875 sekunder = 8,75 nanosekunder

Bandbredd och kapacitet

Precis som med hårdisken så innebär kapaciteten hur mycket data det finns plats till. Den mäts numera i gigabyte (GB) och är enkel att förstå sig på. Bandbredden bestämmer hur mycket data som kan skickas (skrivas och läsas) samtidigt.

En populär analogi är att betrakta ett RAM-block som en motorväg. Datan är bilar och bandbredden anger hur många körfält motorvägen har. Bilarna kör med en viss hastighet (den som vi just har beräknat) in på en stor parkeringsplats som har ett visst antal parkeringsplatser (kapacitet).

VRAM

Detta ska inte förväxlas med det RAM-minne vi pratar om här. VRAM (Video RAM) är ett speciellt RAM-minne som är avsett för ditt grafikkort. I dag heter det senaste VRAM-minnet GDDR6X.DDR5 RAM

Det finns en hel del som vi har utelämnat när det kommer till hur RAM fungerar, men du är redan mer insatt än de flesta! Låt oss ta en närmare titt på de nya DDR5 RAM-minnena!

Först och främst är det viktigt att veta att de kräver ett kompatibelt moderkort. Endast Intel 600-seriens moderkort är kompatibla. Just nu finns det bara tre kompatibla moderkortschipset: Z690, B660 och H610.

Bara för att klargöra: du kan hitta moderkort i 600-serien som stöder DDR4 eller DDR5 RAM. De två typerna av RAM-minne har olika socklar, så du kan inte sätta in den ena typen av RAM-minne i ett moderkort som är avsett för den andra – de passar helt enkelt inte ihop.

Om du vill använda DDR5 RAM-minne måste du ha en Intel-processor av 12:e generationen. De nya processorerna har nämligen en ny typ av sockel (LGA 1700), som hittills bara finns i de ovannämnda moderkorten. AMD-processorer med LGA 1700-sockel är på ingång.

Så bara för att understryka: Ett moderkort med chipset från 600-serien är endast kompatibelt med Intel 12th gen. Processorer med andra ord vara antingen DDR4- eller DDR5-kompatibla.

DDR5-specifikationer

DDR5 är extremt effektivt jämfört med DDR4 på alla sätt utom ett: CL. De nya RAM-minnena kan ha upp till CL40, så de är mer eller mindre hälften så snabba som DDR4 i detta avseende. Det är trots detta överlägsna överlag och CL kommer dessutom säkerligen optimeras med tiden.

Vissa DDR5-block kan överföra upp till dubbelt så mycket data per sekund som DDR4.

Båda har en bandbredd på 64 bit, men i DDR5 är den uppdelad i 2 x 32. Men vad kan den användas till?

Det är helt enkelt revolutionerande. En instruktion från processorn kan ta upp högst 64 bitar, men den kan också ta upp mycket mindre. DDR5 RAM kan därför skicka två kortare instruktioner samtidigt, i stället för att en kort instruktion tar upp hela bandbredden. Detta leder i många fall till en ytterligare fördubbling av hastigheten.DDR5 RAM bandwithEtt DDR4-block kan ha en kapacitet på upp till 32 GB. Det är riktigt mycket. Den siffran fyrdubblas med DDR5, så ett enskilt block kan innehålla upp till 128 GB!

Medan DDR4 har en spänning på 1,2 V är siffran 1,1 V för DDR5. Det är ingen enorm skillnad, men strömförbrukningen är i alla fall lägre jämfört med föregångaren. Detta är inte superviktigt när det gäller stationära datorer, utan mer relevant för bärbara datorer och servrar.

Tack vare PMIC (Power Management Integrated Circuit) sker den faktiska fördelningen av spänningen nu också på själva RAM-blocket, medan den tidigare skedde på moderkortet. Detta optimerar effektregleringen och sänker ljudnivån något.

Det finns fortfarande många faktorer att ta hänsyn till när det gäller RAM-minnen, till exempel:

-       burst length, som också har fördubblats

-       banks, som har fördubblats både i antal och grupper

-       kondensator+transistor på själva RAM-modulen

-       SAME-BANK refresh, vilket gör det möjligt för CPU:n att få tillgång till flera banker individuellt.

-       XMP 3.0

-       PCIe 5.0

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!