SharkGamings förhållandevis föräldravänliga guide till memes

Bästa boomers! Idag ska ni på besök i den memeologiska trädgården och simma med hajarna. Tillsammans dyker vi ner till ett kaninhål under vattnet för att klargöra betydelsen av memes: vad används de egentligen till och var kommer de ifrån? Jag heter Anders och jag är er reseguide.

Du är troligen här eftersom du vill försöka förstå ditt barns konstanta användning av memes [/mi:mz/], eller kanske är du trött på att du inte kan delta i det till synes svarta samtalet vid kaffemaskinen där de yngre kollegorna ylar av skratt över den ena bilden efter den andra, som för dig tycks helt intetsägande.

Men du är nog också här för att väldigt gärna vill förstå vad memes är för något. Vilka använder dem, hur och varför? Jag avslutar därför med att förklara hur du själv kan införliva memes i din vardag. För er som redan är memekunniga har jag lagt till en bakgrundshistoria för de bilder och videor som jag har inkluderat.

Vad är memes?

Memes är en nymodig kommunikationsform som egentligen påminner mycket om slang. På samma sätt som man inom en sluten social grupp IRL använder sig av underförstådda språkliga referenser, gör man samma sak på internet – bara med bilder och videor istället. Mekanismerna är desamma, men när man befinner sig i texttunga sfärer som ett forum, ett kommentarsspår eller ett chattfönster så kan bilderna avkodas både enklare och snabbare. Mem kan ses som bildversioner av slang: referenser till något som finns utanför den aktuella kontexten. Ofta används memet bara för att uttrycka en reaktion, som till exempel vid användning av pokémonen Pikachus överraskade ansikte, som till vissas överraskning används sarkastiskt – alltså som reaktion på något uppenbart.

Surprised Pikachu

Mem är trender vars mutationer skapas av användarna och delas på nätet. Framförallt består memes av roliga bilder, GIF:ar (korta videor som loopar), serietidningar och videor, men även musik kan fungera som memes om den används i en speciell kontext. En del memes uppnår odödlighet om de delas tillräckligt mycket, medan andra kommer och går. Oavsett måste man hålla sig uppdaterad för att hänga med och för utomstående kan det kännas oöverskådligt och att räkna ut vad olika memes egentligen betyder.

Här visas först SharkGaming, som försöker förklara memes för boomers. Därefter visas du.

"Pepe Silvia" - Charlie fra It's Always Sunny In Philadelphia

Math lady/confused lady

Varifrån kommer memes?

Begreppet meme kan härledas tillbaka till 1976, då biologen Richard Dawkins först använde mem som en beteckning för en ”kulturell gen”. Precis som vi ärver vissa drag från våra föräldrar via gener, så för vi också vidare kulturella element till kommande generationer – t.ex. traditioner och melodier. Begreppets betydelse har förändrats en del sedan tillblivelsen, men essensen är fortfarande relevant. Idag är memes lika med internetmemes.

Under 1990-talet, i takt med internets genombrott, delades roliga bilder och korta videor mer och mer genom e-post, onlinefora och till och med reklam. En av de första videofilmerna som blev riktigt viral var den dansande bebisen från 1996 som senare blev känd som The Oogachacka Baby efter att den visats upprepade gånger i tv-serien Ally McBeal med Blue Swede's "Hooked on a feeling" i bakgrunden. Videon betraktas idag som en av grundstenarna för memkulturen.

Den dansende baby

I början av 2000-talet föddes plattformar som 4chan (2003) och Reddit (2005). Här delades memes mycket flitigt och röstades upp eller ned av användarna. I totalt demokratiskt maner kunde pöbeln lämna sin åsikt om vad som egentligen är kul. Här växte memkulturen explosivt och en lång rad ”personligheter” uppstod med tillhörande regelverk: text i topp och botten beskriver en, oftast fiktiv, situation i en speciell kontext. Här syns Bad Luck Brian som är otroligt otursförföljd och Scumbag Steve, den respektlöse skitstöveln.

Bad Luck Brian

En bild där du själv måste fylla i text kallas template. Beroende på din meme lord-nivå spelar det stor roll för dig om du fyller i din mall korrekt. Om man ska följa de oskrivna reglerna bestämmer bilden nämligen temat och formatet. Många anser att ovanstående format är den sanna definitionen på memes, men i själva verket betecknar memes bara en palett av material som delas på internet.

Memes kan delas in i en mängd underkategorier. De bilder och videor som används bygger i grova drag på stock photos, rage comics, internet trends och kul bilder från popkultur eller privatpersoner. Låt oss titta närmare på dessa.

Stock photos

Denna typ av bilder har funnits sedan 1920-talet. Om ett företag bara behöver använda en enda bild till en artikel eller kampanj, så skulle det bli dyrt och krångligt att anlita en fotograf. Därför uppstod företag som tog generiska, tematiska bilder som kunde köpas till ett rimligt pris. Med stock photos köper man inte rättigheterna till själva bilden utan för att få använda den i gemenskap med de andra betalande kunderna. Man känner ofta igen stock photos direkt eftersom de håller en hög kvalitet som signalerar tydligt att de inte är autentiska.

I följande två mallar infogas text vid varje person. I den första tänker kvinnan alltid ”Han tänker säkert på andra kvinnor” medan mannen tänker en småfilosofisk men skojig tanke. I den andra Distracted boyfriend talar bilden för sig själv.

I bet he's thinking about other girls

Distracted boyfriend

Rage comics

Denna typ av ritningar och tecknade serier är tillverkade i enkla ritprogram som Microsoft Paint. De består oftast av roliga, fiktiva historier, och om de berättar en sann historia är det ett oskrivet krav att de avslutas denna karaktär:

True story

Rage comics har sitt eget språk och tillhörande personer, och precis som i andra memes har de olika karaktärerna fastställda roller. Här är några av de mest kända stammisarna:

Rage comics

Ytterligare ett känt ansikte i rage comics är Trollface. Han är så populär att han har fått en egen underkategori, Troll Physics, vars illustrationer presenterar antivetenskapliga idéer som om de vore nytänkande och banbrytande:

Troll physics

Popkultur

Popkulturella referenser utgör utan tvekan den största databasen för memes. Bilder och videos från filmer, serier, videospel, politik m.m. redigeras, memeifieras, underkastas regler för tema och format och blir virala.

Patrick fra Svampebob Firkant

Filmserier som Lord of the Rings och Star Wars är guldgruvor som har gett upphov till omåttligt många memes, vilket är förklarligt eftersom de är så populära.  Om en stillbild från en film eller serie har undertext, avgör ofta dessa betydelsen av aktuellt meme. De kan användas som reaktioner eller så kan man själv lägga till mer text.

Frodo Baggins

Obi-Wan Kenobi

Även kändisar från andra sammanhang utnyttjas flitigt. Bilder och videor av politiker och popstjärnor blir blixtsnabbt virala, antingen i ursprunglig eller manipulerad form, och internet bestämmer då hur de ska användas.

Obama awarding Obama

Ofta uppstår nya bilder till ett redan befintligt format, som här vi kan se här med det legendariska Drake-memet från musikvideon till ”Hotline Bling".

Drake

Stefán Karl Stefánsson

Vi kan naturligtvis inte undvika memes från videospel och de kan verkligen vara fantastiska. De bygger oftast på dålig översättning eller på något från spelet som är dumt på ett kul sätt.

All your base are belong to us

Bilden ovan visar ett mycket gammalt spelmeme. Bilden kommer från den europeiska publiceringen av det japanska spelet Zero Wing som kom 1989 och den grammatiskt felaktiga översättningen blev snabbt en del onlinemiljöns språk.

Press F to pay respects

Denna bild är från spelet Call of Duty: Advanced Warfare från 2014. Idén att uttrycka sitt deltagande genom ett knapptryck blev snabbt ett koncept och idag vet de flesta gamers att ett enkelt F i chatten är synonymt med ”RIP” (rest in peace).

Press X to doubt

”L.A. Noire” kom ut 2011 och medförde en banbrytande utveckling när det gällde ansiktsuttryck i dataspel. Man spelar en detektiv på 1940-talet som ska lösa olika brott. Som en del av detta ska man lyssna på vittnen och ställa följdfrågor, och under tiden måste man ta ställning till om man tror på vittnenas påståenden. Denna bild används oftast som en reaktion när folk berättar mycket osannolika historier. Dessa personer kallas förresten Rebecca. Varför? Det kan du ju själv försöka ta reda på!

Cursed images/3 AM pics

Denna kategori betecknar störande bilder eller illustrationer som oftast är extremt redigerade och med dystra undertoner. De kallas 3 AM pics, och det beror troligen på att denna tidpunkt också kallas ”the witching hour” och ”the Devil's hour”. Denna tid på natten har förknippats med det övernaturliga sedan 1775, och en del historiker har argumenterat för att begreppet kan spåras ända tillbaka till 1535, då den katolska kyrkan förbjöd all aktivitet mellan klockan tre och fyra på natten.

Cursed doggo

Cursed Toad

Facebombs

Enkelt men effektivt. En person i en bild har ett kul ansiktsuttryck och plötsligt har alla fått samma ansikte. Denna metod är i linje med face swap, där två ansikten byts ut mot varandra.

Facebomb

Videor

Denna video laddades upp 2013. En lokal invånare hade sett kvinnan dansa på busshållplatsen varje dag, så han filmade henne i hemlighet för att visa en kompis. Han kunde dock inte låta bli att lägga till ABBA:s ”Dancing Queen” på ljudspåret, och kompisen tyckte det så roligt att hen valde att ladda upp den 3 minuter långa videon på YouTube med titeln "Eastleigh's Got Talent – The dancing queen of the bus stop". Sedan dess har videon laddats upp otaliga gånger med olika musik tillagd. Länken nedan är inte originalet utan bara en personlig favorit. Det är omöjligt att inte le när man ser den. Den engelska sekreteraren Ellie Cole blev genast känd och fick en roll i en teaterpjäs tack vare videon.

2015 publicerade tv-programmet Australia’s Got Talent en reklamvideo för den kommande säsongen. Videon visar en man som inte kunde vara mer imponerad. Strax därefter blev videon viral i GIF-form – alltså utan ljud – efter att den laddades upp på Reddit med titeln ”Ever go full Magikarp?". Titeln refererar till en Pokémon som liknar en fisk.

Magikarp guy

Bara två dagar senare laddades en ny version upp där Magikarp Guy (som memet kom att kallas) sköt med laser ut ur ögonen. Med eller utan specialeffekter har denna GIF alltså lite mer kraft än en ”mind blown” emoji, och den används fortfarande flitigt i reaktionssyfte i kommentarsspår.

Magikarp guy - laser version

Det finns oändligt många kul filmer på internet, men de klassas inte som memes förrän internet börjar redigera och dela dem. Tio sekunder långa "Duck Army" laddades upp till YouTube 2015 och fick knappt 4 miljoner visningar på två dagar. Naturligtvis dröjde det inte länge innan internet använde den i olika sammanhang.

Musik

Som tidigare nämnt finns det oskrivna regler för format och tema och i videomemes kan musik vara en viktig del. Vi kommer här med exempel på hur dessa låtar används i specifika sammanhang.

Yes: ”Roundabout”

Denna låt används i så kallade ”to be continued”-videor där bilden fryses i det exakta ögonblick då katastrofen slår till. Pilen med tillhörande text och musik kommer från serien JoJo's Bizarre Adventure, där avsnitten avslutas på detta sätt.

Tony Igy: ”Astronomia (Vicetone Remix)”

År 2020 exploderade internet med videor där denna sång hade parats med en grupp ghananska män som bär en kista samtidigt som de dansar. Detta är absolut intressant i sig, men det blev väldigt spännande när en video laddades upp där en grupp dansare tappar kontrollen och tappar kistan som faller till marken. Sammansättningen av sång och video hamnade först på TikTok, där den användes mycket i stil med ”to be continued”, som en punchline som insinuerar att de olika klippens huvudpersoner avlidit. Videon fick 4,5 miljoner visningar och knappt 500 000 likes på en månad och startade en trend. Nedan visas en ”officiell musikvideo” för låten. Hint: den är inte det minsta officiell på något sätt.

Bak Raiders: «Shooting stars»

Denna låt från 2008 tillsätts videor där huvudpersonen faller genom universum eller sänds ut på en psykedelisk resa. Den användes först i en memvideo 2015 och har med tiden blivit standardutrustning. Här är den infogats i en viral video med ett barn som inte kan få sin gokart att sluta snurra.

Rick Astley: «Never gonna give you up»

Det finns många legendariska låtar i memevärlden, men vi kan inte ta upp alla denna gång. Det är dock omöjligt att inte nämna Rick Astleys megahitDenna låt från 1987 återupplivades plötsligt 2006 som en del av det kanske allra mest kända konceptet på internet: rickrolling. Konceptet är en så kallad bait-and-switch – det går ut på att få folk att klicka på länken till denna video i tron att de ska se något annat. Konceptet fanns redan på plattformen 4chan i form av duckrolling där man länkade till en bild av en anka med hjul på. Men rickrolling tog snabbt över tronen, speciellt efter att folk 2007 länkade till Rick Astley-videon genom att förespegla att det var trailern till det efterlängtade datorspelet GTA IV.

Idag vet den garvade internetanvändaren vad som finns på menyn om en YouTube-länk slutar med bokstäverna XcQ. Kom ihåg det! Nedan visas ett mer avancerat exempel på hur man kan rickrolla andra.

Det var en kort introduktion till memes och nu finns det säkert massor av förbannade youngsters därute som ser ut så här, eftersom de bara måste meddela att det är helt uruselt att jag inte har inkluderat Laughing Leo, Hide the Pain Harold osv.

Straining kid

... men tiden är knapp och vi måste gå vidare i programmet. Som ett led i din certifiering har jag fyllt i denna välkända template, "Galaxy brain". Ta först en titt på den här informationen:

Galaxy brain

Denna template kan förekomma med många led och andra bildserier, men principen är densamma. I ovanstående finns det fyra led och nedan finns det bara tre. Kan du räkna ut vad som kommuniceras?

Galaxy brain

Ja, det är märkligt. Med tiden har memes blivit alltmer absurda, och många kräver en förkunskap om tidigare memes för att vara meningsfulla. Vissa av dem är dock så långsökta att det kan vara svårt att förstå hur de har blivit populära. Med en doktorsgrad i memeologi kan man kanske med tiden förstå varför bilder som nedan har blivit virala och vad de betyder – men sannolikheten är liten.

Juan

Lord Marquaad E

Överst: "Juan": Bilden laddades upp 2015 och har sedan delats flitigt. Efter att ett okänt geni lagt till texten ”Juan” 2020 blev bilden viral.

Nederst: "Lord Marquaad E": År 2015 sattes YouTuberen Markipliers ansikte på huvudet av Lord Farquaad från filmen Shrek. 2018 hamnade detta konstverk på kroppen till Facebooks grundare Mark Zuckerberg och texten ”E” lades till. Varför? Tja.

Du kanske inte är helt färdigutbildad än, men du kan definitivt låtsas som att du är det.

You know, I'm something of a scientist myself

Hur ska du göra för att själv börja använda memes?

Låt oss gå lugnt till väga. Det finns inga förväntningar på att du själv ska fylla i text i templates eller redigera videor. Vi börjar på den plats där du antagligen tillbringar större delen av din tid online: Facebook. Här ger vi dig en steg-för-steg-guide till hur du kan använda memes på nybörjarnivå vid din kommunikation online. 

Steg ett: Lokalisera GIF:ar. Facebook har integrerat ett omfattande GIF-bibliotek i chatten och kommentarsfältet, så du har redan fått ett försprång – använd dig av det!

Kommenter med en GIF

Nedan kommer vi att ställa upp ett scenario där ett GIF-baserat svar låter dig klättra uppåt på memestegen. Din kollega skriver ”Har du koll på presentationen till imorgon?” Du söker bland tillgängliga GIF:ar och hittar följande:

Jeremiah Johnson Nod of Approval

Istället för ett trist ”Ja, Birgitta” kryddar du nu samtalet med ett memefierat svar som ger dig en betydligt yngre och mer framåt framtoning – Birgitta kommer att älska det. Hon kanske inte svarar, så då du kan du vara snabb med en uppföljande GIF från Ace Ventura:

Ace Ventura

Är du på gränsen till irriterande nu? Kanske, men när du börjar röra dig in i memevärlden, kommer du att uppleva en rörelse bort från ditt tidigare liv och mot ett mer ungdomligt mindset där det helt enkelt inte finns plats för de klentrogna. Är du redan på väg att bli det du brukade avsky med memekulturen?

Perhaps

Kanske behöver du inte klättra hela vägen uppför memestegen som vissa av oss andra, men om du verkligen vill förstå dig på memekulturen måste du bli en del av den och då blir det svårt att inte ta del av dess glädjeämnen.

Avslutningsvis ser du en tidslinje för memes fram till 2020. Den utger sig absolut inte för att vare heltäckande, men den har en massa kända templates och kan bidra till att introducera dig för memevärlden. Tidslinjen är hämtad från en person som kallas Paper-Cup, som har delat in memes i fem epoker. Jag har – med mina tveksamma MS Paint-skills – redigerat den så att den är i kronologisk ordning. Gå gärna igenom den med dina memekunniga vänner och se hur många ni känner igen. Därefter kan ni ju diskutera utvecklingen under 2021. Jag önskar er lycka till på denna farliga färd och trycker givetvis F för Harambe.

The History of Memes

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!