E-sportens historia

Esportens Historie title

E-sporten har sent omsider blivit något alla talar om. Vi har i Danmark varit något långsammare än vårt grannland Sverige, där e-sport har visats på större tv-kanaler i flera år.
Det krävdes en dominerande dansk Counter-Strike-framgång för att de större medierna skulle ägna spaltutrymme och sändningstid åt en bransch som utanför landets gränser har varit jättestor i åratal. Men hur långt tillbaka behöver vi egentligen gå? Var startade e-sporten?
Vi har tittat i historieböckerna och identifierat en handfull avgörande brytpunkter i e-sportens historia.

1972

Spacewars räknas som världens första e-sportsevent – en liten turnering på Standford University där man kunde vinna ett års prenumeration på Rolling Stones Magazine.

Space War First official Esport event with participants

1980

Med 10 000 deltagare var Space Invaders-turneringen ”The National Space Invaders Championship” den första stora organiserade spelturneringen.

Space Invaders tournament

1982–1984

E-sport på tv – man försökte visa e-sport på tv i USA där bland annat Starcade gick i 133 avsnitt – ett program där deltagarna försökte slå varandras high scores i olika spel. USA var på det hela taget först med allt vad gäller gaming och e-sport.

Esports is now on TV in the USA with Starcade

1990

Nintendo World Championships – USA fortsatte att vara föregångare inom e-sport, och med detta enorma internationella Nintendo-mästerskap cementerade sig Nintendo som en stor aktör inom dataspelsevenemang.

The 1990 Ninentdo world champions

1997

Red Annihilation – FPS-spelet Quake var det första spelet där man tävlade en mot en i turneringssammanhang. Tävlingen 1997 hade 2 000 deltagare och vinnaren Dennis ”Thresh” Fong kunde köra hem i sitt pris: den legendariske datorspelsledaren John D. Carmack's Ferrari.

The winner got a Ferrari

1997

Cyberathlete Professional League blev den första ligan inom e-sport och fortsatte fram till 2013 med att anordna turneringar i spel som Quake, Starcraft och senare Counter-Strike.

Cyberathlete Professional League

2000

Korean E-sports Association, som var en direkt förlängning av det koreanska kulturministeriet, bildades år 2000 för att främja och reglera e-sport i landet. Det markerade starten på ett årtionde då Sydkorea stod som spjutspets inom e-sporten. Välorganiserade e-sportsevents sändes i nationell tv och fandyrkan av e-sportsstjärnor från spel som Starcraft föddes i detta land som såg potentialen i e-sport. Idag ses Starcraft 2 som Sydkoreas inofficiella nationalsport.

Korean Esports Association event DOTA

2011

Streamingminsidan Twitch föds och med ett explosivt intresse för att se andra människor spela kunde man bara 2 år senare konstatera att användarna totalt sett hade sett 200 miljoner timmar video på denna plattform som endast ett fåtal förstod sig på.

Twitch Logo

2013

Kanadensiska League of Legends spelar Danny ”Shipthur” Le får först i världen det amerikanska P-1A-visumet, som är avsett för ”internationellt kända idrottare”. Kort därefter kan man på samma villkor som andra sporter få e-sportslegater till ett antal amerikanska universitet.

ESPORTS scholarships

LOL World Championships 2013 var tredje säsongen av den populära MOBA:s VM och med 15 000 åskådare live och 32 miljoner tittare via Twitch.tv befäster man än en gång att e-sporten är en tittarsuccé.

LOL World Championships

2017

Prissummorna inom e-sporten fortsätter att öka och under 2017 delas totalt 110,6 miljoner USD ut i prissummor fördelat på 3765 turneringar världen över.

2018

Med en total prissumma på över 34 miljoner dollar, motsvarande svindlande 226 miljoner DKK, är The Internationals det e-sportevent som har den absolut största prissumman. Det anordnas årligen av spelgiganten Valve och fungerar som inofficiellt världsmästerskap i DOTA 2. Med en seger både 2018 och 2019 har spelarna från OCH – med danska Johan ”N0tail” Sundstein i spetsen – förpassat hela laget till toppen av listan över de e-sportsspelare som tjänat mest i världshistorien.

Augmentet Reality Dota2

2019

Twitch.tv har cirka 130 miljoner tittare varje månad, vilket ungefär motsvarar antalet kunder som Netflix har över hela världen.

Grefg 2.4 Mil Viewers on Twitch

2021

Idag har vi till och med under globala nedstängningar och inställda fysiska evenemang sett hur e-sporten har överlevt genom en naturlig övergång till onlineturneringar. Det är inte på något sätt samma sak, varken för spelare eller publik, men i brist på möjligheter att genomföra fysiska event har e-sporten i sin grunddesign haft möjlighet att leva vidare och därmed även möjlighet att växa ännu mer.
Som gamingentusiaster ser vi fram emot att få se i vilken riktning e-sporten kommer utvecklas framöver. Går vi en tid till mötes när Counter-Strike ersätter fotboll som landets nationalsport? Det får tiden utvisa.

Certifierad av Trygg E-handel

Certifierad av Trygg E-handel En säker plats att handla!